Το πέρασμα του μετεωρίτη φονιά


Πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια περίπου ένας μετεωρίτης – φονιάς προσέκρουσε στον πλανήτη μας εξολοθρεύοντας το 90% των μορφών ζωής! Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η ανακάλυψη ενός κρατήρα διαμέτρου 120 χλμ που βρέθηκε στη δυτική Αυστραλία κοντά στο Σαρκ Μπέι.

Αυτή η ανακάλυψη πιστοποίησε και την «ταυτότητα» του φονιά, που μεταξύ της πρώιμης Ιουρασικής και της ύστερης Περμιανής περιόδου, κατέστρεψε τη ζωή στη Γη, που περιλάμβανε τότε ασπόνδυλα της θάλασσας, ερπετά κι έντομα κι έδωσε έτσι τη δυνατότητα στους δεινόσαυρους να κυριαρχήσουν στον πλανήτη μας.

Πριν από την ανακάλυψη αυτού του κρατήρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η Περμιανή περίοδος έληξε λόγω αλλαγής της ατμόσφαιρας της Γης, ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σιβηρία και ανόδου της στάθμης των ωκεανών. Οι μεγαλύτεροι κρατήρες που έχουν βρεθεί ως σήμερα είναι στο Βρέντεφορτ της Ν. Αφρικής (296 χλμ διάμετρος), στο Σάντμπερτ του Καναδά (248 χλμ διάμετρος) και στο Μεξικό (176 χλμ διάμετρος). Πρέπει να σημειώσουμε ότι οποιοσδήποτε μετεωρίτης με διάμετρο πάνω από 10 χλμ πέσει στην Γη μπορεί να φέρει την συντέλεια στον πλανήτη μας.

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013