Το δάσος των μυστικών

Εδώ και 25 εκατομμύρια χρόνια το απολιθωμένο δάσος της λέσβου κρύβει μυστικά! Κομμάτια ξύλου, νεκρωμένα από τους ζωτικούς χυμούς, έγιναν σιωπηλοί μάρτυρες της εξέλιξης του φυτικού κόσμου.



 Όταν πριν από χιλιάδες χρόνια τα αιωνόβια δένδρα σκεπάστηκαν από τη λάβα του ηφαιστείου του ορδύμνου, άρχισε με το πέρασμα του χρόνου μια διαδικασία μεταμόρφωσης σε πέτρα, που μέσα της έκλεισε ιστορία αιώνων


Ωστόσο το δάσος μεγαλώνει. Και μαζί του ο αριθμός των ενδιαφερόμενων, που κάθε χρόνο το επισκέπτονται. Στις περιοχές σιγρίου και άντισσας του νησιού ήρθαν πρόσφατα στο φως 18 νέοι κορμοί δένδρων, αποκαλύπτοντας άγνωστες μέχρι στιγμής πληροφορίες για το οικοσύστημα. Σύμφωνα με το διευθυντή του μουσείου φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους στη λέσβο, κ Ν ζούρο, στη θέση μπαλή αλώνια αποκαλύφτηκε ο μεγαλύτερος ιστάμενος κορμός απολιθωμένου δένδρου, που έχει βρεθεί ποτέ στην ευρώπη, κι ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα φυτικά απολιθώματα στον κόσμο.

Επίσης κοντά στην άντισσα, στο δυτικό μέρος του νησιού, εκεί που πέρυσι είχε εντοπιστεί μια μεγάλη έκταση με ένα απολιθωμένο φοινικόδασος, βρέθηκαν πρόσφατα άλλα γιγάντια υπολείμματα δένδρων, οι εσωτερικού δακτύλιοι των οποίων είναι σε άριστη κατάσταση.

Η λέσβος, το «μάκαρος έδος» όπως την ονομάζει ο όμηρος στην ιλιάδα, κρατά προσεκτικά χαμένη γνώση για τον πολιτισμό του αιγαίου, αφού χάρη στα απολιθωμένα της δάση θα μπορέσουμε σύντομα να σκιαγραφήσουμε την πορεία της εξέλιξης των φυτών τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια!
alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013