Αλεξάνδρεια η πόλη των εκπλήξεων

Στα τέλη του 19ου αιώνα ο διευθυντής της αγγλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια, ντ χόγκαρθ απέτρεπε τους άλλους συναδέλφους του από την έρευνα στην πόλη του μεγάλου Αλεξάνδρου αφού, όπως ανακοίνωσε… «πέρα από ορισμένα πενιχρά ελληνορωμαϊκά ευρήματα, δεν υπήρχε τίποτα άλλο που να τους ενδιαφέρει»



κι όμως τα φαινόμενα απατούν. Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου παραμένει σταθερά τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Τα ευρήματα, χερσαία και υποθαλάσσια, που αποκαλύπτονται, φέρνουν στο φως κομμάτια ολόκληρα από τη ζωή της πόλης που τόσο απότομα διακόπηκε από δυνατούς σεισμούς πριν από 1600 χρόνια. Πολλά από αυτά ήταν ωστόσο ήδη γνωστά από καιρό στους επιστημονικούς κύκλους, απλά τώρα αποκτούν δημοσιότητα.

Η έκθεση με τίτλο «η δόξα της Αλεξάνδρειας στο petit palais» του Παρισιού το περασμένο καλοκαίρι άρχισε να ανασύρει την πρώην θαλασσοκράτειρα από την ομίχλη του χρόνου και να την ζωντανεύει εμπρός στα μάτια των επισκεπτών.

Η πόλη κρύβει όμως ακόμη πολλά και το μέλλον υπόσχεται ακόμη περισσότερα! Οι έρευνες για τον τάφο του Αλέξανδρου συνεχίζονται, ενώ σύντομα θα ανακατασκευαστεί με μια φωτογραφική μέθοδο ο φύλακας του φάρου. Υπάρχουν ακόμη σπάνια ευρήματα στο βυθό του λιμανιού, που δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν και να εκτεθούν. Τότε οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάνε σε αυτά!

Σε ένα υπόγειο μουσείο στο λιμάνι της πόλης οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν ότι απόμεινε από το βυθισμένο ανάκτορο της Κλεοπάτρας, που αιώνες πριν ήταν κτισμένο πάνω στο νησάκι αντιρόδος, εκεί που η ονομαστή βασίλισσα, έζησε τους μεγάλους της έρωτες, αντικρίζοντας ολόκληρη σχεδόν την πόλη, με τη βιβλιοθήκη, το φάρο και τα πολυτελή παλάτια των πλούσιων υπηκόων της.

Θα μπορούν να θαυμάσουν το καλοφτιαγμένο πλακόστρωτο από ροζ γραφίτη και τις κολώνες του ανακτόρου, τη σφίγγα από γρανίτη, που κατά πάσα πιθανότητα παριστάνει τον πατέρα της Κλεοπάτρας Πτολεμαίο ΙΒ’, το άγαλμα του μεγάλου ιερέα της Ίσιδος και το βυθισμένο ναό της θεάς, από τον 1ο π.χ. – 1 μ.Χ., αλλά και την αυτοκρατορική μαούνα, που μετέφερε τη βασίλισσα στο Νείλο.

Και δεν είναι μόνον αυτά! Μισοβυθισμένα στην άμμο βρίσκονται για χιλιάδες χρόνια 40 περίπου ελληνικά και ρωμαϊκά ναυάγια με άγνωστο μέχρι στιγμής φορτίο, μια άλλη σφίγγα κι ένας μαρμάρινος Ερμής, το πελώριο φίδι του Αγαθοδαίμονα, τα αγάλματα του σεπτίμιου σέβηρου και της γυναίκας του και το γεράκι Ιβι, το ιερό πουλί των αιγυπτίων. Τέλος, στα ανατολικά του λιμανιού το τιμώνειον, πολλά ιερά και η κατοικία του μάρκου Αντώνιου περιμένουν να αποκαλυφθούν.

Η αρχαία Αλεξάνδρεια αρχίζει μόλις να ξετυλίγεται στα μάτια μας. Και μαζί της όλος ο κόσμος της δόξας, του μεγαλείου, αλλά και κάθε στιγμής που τη συνόδευε στην πορεία της μέσα στο χρόνο. Ο σκληρός αγώνας ανάμεσα στους αρχαιολόγους από τη μια και στη φθορά των αιώνων και στη σύγχρονη μόλυνση του σύγχρονου λιμανιού από την άλλη ξεκίνησε…

alitoteam

Delete this element to display blogger navbar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Powered by alito v2 2013